Team Rynkeby kerää rahaa syöpälapsille pyöräilemällä Pariisiin

5/2/2019 - 10:38
Team rynkeby UniSport Meilahti
Hyväntekeväisyyspyöräilyjoukkue Team Rynkeby - God Morgon Helsinki harjoittelee talvikaudella UniSportin tiloissa Meilahden Liikuntakeskuksessa. Tavoitteena on pyöräillä kesällä Travemundesta Pariisiin 1200 kilometriä seitsemään päivään, ja kerätä mahdollisimman paljon rahaa syöpää sairastavien lasten auttamiseksi.

Yksi pyöräilijöistä on Helsingin Rynkeby joukkueen PR-vastaava Laura Suominen. Hän on mukana jo neljättä vuotta ja löysi Rynkeby-projektin myötä myös uuden harrastuksen.

– Työkaverit houkuttelivat mukaan ja päätin hakea joukkueeseen ilman maantiepyöräilykokemusta. Pääsin tiimiin ja viime vuonna olin yksi kapteeneista.

Team Rynkeby – God Morgon on Tanskasta vuonna 2002 alkunsa saanut eurooppalainen hyväntekeväisyyspyöräilyprojekti, joka toimii seitsemässä maassa. Joukkueet pyöräilevät joka kesä Pariisiin ja keräävät siten rahaa sairaiden lasten hyväksi.

Suomalaiset ovat olleet mukana vuodesta 2013 ja viime vuonna seitsemän eri kaupungin joukkueet keräsivät yhteensä lähes 900 000 euroa.

Suominen korostaa, että kerätyt sponsorirahat lahjoitetaan lyhentämättömänä ja sata prosenttisesti hyväntekeväisyyteen Sylva ry:lle ja Aamu Suomen Lasten Syöpäsäätiölle.

– Meillä ei ole mitään hallintokuluja, mitä katettaisiin lahjoituksilla vaan lahjoitetut varat menevät täysin kohteeseen. Ja kaikki rahat, mitä keräämme ei tule meidän tueksi, vaan jokainen osallistuja maksaa itse omat kulunsa kuten pyörän, matkan ja vaatteet.

Jokaisen Rynkebyn jäsenen on sitouduttava harjoitteluun ja sponsorien keräämiseen.

Meilahden UniSportilla puitteet kunnossa

Rynkebyn Helsingin joukkue on harjoitellut viime syksystä lähtien vakituisesti Meilahden UniSportilla, jossa spinningpyöriä on saman verran kuin Rynkebyn tiimissä pyöräilijöitä, noin 40.

– Tiistaisin on Animal-spinning, joka on vähän rankempaa menoa. Ja joka toinen sunnuntai on peruskestävyyttä kehittävä kolmen tunnin harjoitus.

Rynkebyn keltamustapaidat ovat olleet tosi tyytyväisiä Unisport yhteistyöhön ja harjoitusvuorot on saatu hyvään hintaan.

– Tilat toimivat loistavasti meidän tarkoitukseen. On hyvät pyörät, joista näkee watit ja kadenssit mitä seurataan. Saadaan treenit tehtyä sillä tavalla, miten ne pitää tehdä.

Sponsorispinning tutustutti lajiin

Haastattelupäivänä oli ohjelmassa sponsorispinning, joita Rynkeby järjestää kolme kertaa vuodessa tukijoilleen Unisportin tarjoamilla vuoroilla. Osallistumismaksut menevät, totta kai hyväntekeväisyyteen.

Vuoron alussa keltapaitaiset Rynkebyn edustajat ohjaavat aloittelijoita pyörän ja mittareiden kanssa. UniSportin spinningpyörissä on monipuoliset säätömahdollisuudet, jotta kaikenkokoisille löytyy oikea ajoasento. Pyörissä on toisella puolella lukko- ja toisella häkkipolkimet, joten pyöräilykenkiä ei välttämättä tarvitse. Toki niiden kanssa pyöräilykokemus nousee ihan uudelle tasolle.

Kun kaikille on saatu säädöt kuntoon edessä korokkeella polkeva Rynkebyn Team Helsingin treenivastaava Juuso Hämäläinen aloittaa ohjeistamisen mikrofoniin.

– 65 minuuttia on tänään liikuntaa tarjolla ja tehdään sellainen kombinaatioharjoitus, missä on sekaisin kaikkea sitä mitä me täällä spinningissä tehdään.

Taustalla musiikki pauhaa kaiuttimista ja tempo vaihtelee sopivasti. Tunnin polkaisu vierähtää yllättävän nopeasti.

Toimitusjohtaja Samuli Koskela oli paikalla Lexia Asianajotoimiston edustajana. He ovat kolmatta vuotta mukana sponsorina. Pari Koskelan työkaveria kuuluu myös Rynkebyn joukkueeseen.

– Me ollaan aina tuettu kaikkea hyvää ja yritetty löytää sitä mikä on meidän tapa tehdä. Tämä mihin Rynkeby pistää tukensa on myös meitä lähellä. Hyvä laji ja hyvä tarkoitus, siinä syyt miksi ollaan mukana.

– Oli hyvä tunti, jossa pääsi ihan sykkeille ja wateille. Itse harrastan triathlonia, niin tuttu laji ja pakko pyöräillä, että pääsee maaliin, Koskela kertoo.

Kaikki tähtää Pariisiin pyöräilyyn

Rynkebyn joukkueisiin haetaan joka vuosi erikseen. Valintaseula on tarkka ja ideana on, että porukka on mahdollisimman heterogeeninen. Tärkeintä on sitoutuneisuus projektiin ja harjoitteluun.

Suominen korostaa sosiaalisen puolen merkitystä hyvin organisoidussa porukassa.

– Tässä tutustuu ihmisiin, joita ei muuten tapaisi.

Rynkebyn tiimit ovat puhtaasti hyväntekeväisyyspyöräilyjoukkueita, ei urheiluseuroja.

– Toki pyöräillään tosi paljon vuodessa ja osallistutaan erilaisiin pyöräilytapahtumiin kuten Espoon ympäriajo ja Pirkan pyöräily Tampereella. Varsinaisesti näissä tapahtumissa ei kilpailla vaan harjoitellaan ryhmäajoa. Osa tietysti käy muitakin kilpailuja ja edustaa silloin jotain pyöräilyseuraa.

Pariisiin pyöräily on kova urakka ja 1200 ajokilometriä seitsemään päivään vaatii ympärivuotista harjoittelua sekä tarkkaa suunnittelua.

– Tämä on aika iso bändi mikä meitä sinne perille menee. Suomesta on 250 pyöräilijää ja vajaat 70 huoltohenkilöä, kaikki maat laskettuna 2100 polkijaa sekä lähes 500 huoltajaa.

 

Lisätietoja: https://www.team-rynkeby.fi/

Kurkista UniSport Meilahden tiloihin virtuaaliesittelyn muodossa tästä.

Juttu ja kuva: Jaakko Tervo

Share